Vuoden jäsenyritys 2023

Tampere Tunnetuksi ry:n vuoden jäsenyritys on Tampereen Komediateatteri

Tampere Tunnetuksi ry:n vuoden jäsenyritykseksi 2023 on valittu Tampereen Komediateatteri. Sen perustivat teatterialan monitoimimiehet Esko Raipia ja Tapio Parkkinen vuonna 1991. Muutamaa vuotta myöhemmin teatteri pääsi kotiutumaan entiseen Tampellan juhlataloon Lapintielle. Viimeisen neljännesvuosisadan Komediateatteria on luotsannut Esko Raipian poika Panu.

Panu Raipia on toiminut jo pitkään Tampere Tunnetuksi ry:n luottamustehtävissä, hallituksessa kymmenisen vuotta ja puheenjohtajanakin neljän vuoden ajan. Moni yhdistyksen näkyvistä hankkeista ja tempauksista onkin alun perin Raipian ideoima tai vähintäänkin kätilöimä – sellainen on itse asiassa myös Vuoden jäsenyritys -palkinto. Tänä vuonna sen siis sai hänen johtamansa Komediateatteri, joka on ollut pitkään yhdistyksen aktiivinen jäsenyritys ja on itsessään yksi keskustan vetovoimatekijöistä.

”Halusimme hallituksessa nostaa yhdistyksen profiilia ja tunnettuutta ja samalla tuoda näkyvyyttä keskustan yrityksille. Vuonna 2015 perustettu Vuoden jäsenyritys -palkinto on tästä yksi esimerkki”, Raipia kertoo.

Yksi Tampere Tunnetuksi ry:n näkyvimmistä aikaansaannoksista on Rakas Tampere Passi, joka tarjoaa käyttäjilleen lukuisia alennuksia ja tarjouksia Tampereen keskustan eri alojen liikkeisiin. Nykyään Passilla on toistakymmentä tuhatta käyttäjää kuukausittain. Raipia oli kätilöimässä Passin ensimmäistä paperiversiota ja myös siirtymistä nykyiseen mobiiliversioon. 

Raipian puheenjohtajakaudella pantiin liikkeelle koko joukko muitakin näkyviä hankkeita, esimerkiksi syysiltojen piristykseksi luotu Tanssivat vedet Tammerkoskessa. ”Ilolla olen käynyt niitä itsekin pimeinä iltoina katselemassa. Kansallismaisemaan tehdyssä spektaakkelissa piti olla tarkkana. Se onnistui hyvin, kun tekniikka saatiin veden alle piiloon”, toteaa Raipia.

Näyttelijän, ohjaajan ja teatterinjohtajan roolien lisäksi Raipialla on vuosikymmenten kokemus myös siitä, millaista on toimia yrittäjänä Tampereen keskustassa. ”Tampere ei ole ollenkaan vaikeimpia paikkoja olla yrittäjänä Suomessa. Täällä yrittäjiä ymmärretään melko hyvin ja tehdään yhteistyötä. Toisaalta keskusjärjestötasollahan yrittäjyyden edellytykset pitkälti määräytyvät”, Raipia linjaa.

Tulevaisuus näyttää paitsi teatterijohtajan, myös yrittäjän näkökulmasta Tampereella valoisalta. ”Oma tuntumani on, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on uskallettu olla rohkeita: kun tehdään, tehdään kunnolla. Think big -ajattelu elää täällä vahvana. Jos sitä ei olisi, ei meillä olisi Särkänniemeä, ei ratikkaa, ei Nokia-areenaa. Tamperelaisuuteen on ikään kuin sisäänkirjoitettu, että ei olla arrogantteja, mutta ollaan mielikuvitusrikkaita”, Raipia summaa.


Lisätietoja:

Tampereen Komediateatteri 
Panu Raipia, teatterinjohtaja
panu.raipia@komediateatteri.fi
p. 0400 625 566

Tampere Tunnetuksi ry.
Riikka Töytäri, toiminnanjohtaja
riikka.toytari@tamperetunnetuksi.fi
p. 040 582 1949

Kuva vapaasti käytettävissä.
Kuvaaja Anna-Liisa Nikus.

Tampereen Komediateatterilta palkintoa olivat vastaanottamassa Panu Raipia (vas), Simo Pietilä, Loretta Pietilä ja Teemu Ojala. Palkinto luovutettiin 19.12.2023 Tampereen Raatihuoneella Tampere Tunnetuksi ry:n joulupuurotilaisuudessa.