Tampereen joulun perinteiset kohteet


Kuka toi joulukuusen Keskustorille ja minä vuonna järjestettiin ensimmäinen Tampereen Joulutori? Tutustu kaupungin jouluhistoriaan.

Valogallerian valot ovat päällä päivittäin pimeään aikaan. Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo

Keskustorin joulukuusi tauotta vuodesta 1930

Keskustorin pystytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1894. Erityisen merkittävää on, että silloisen Kauppatorin puussa roikkuivat värilliset sähkövalot! Tämä siis vain 12 vuotta myöhemmin, kun Tampereen Finlaysonin saliin oli syttynyt Pohjoismaiden ensimmäinen hehkulamppu. Joulukuusiperinne unohtui 1900-luvun alkupuolella ja tori jäi ilman kuusta. Onneksi kaupunki elvytti perinteen ja kauniita puita on tuotu kaikkien iloksi jo 93 vuoden ajan.

Tampereen Valoviikot alkoivat 1966

Tampereen ensimmäiset Valoviikot järjestettiin vuonna 1966 muutaman viikon mittaisina. Saksasta saadun idean käytännön toteutusta varten perustettiin keskustan kehittämisyhdistys Tampere Tunnetuksi ry.

Vuonna 2012 hehkulamput vaihdettiin energiaystävällisiin led-valoihin ja pari vuotta myöhemmin keskustan seinille aloitettiin heijastamaan suosittua Valogalleriaa. Kaupunki huomasin valaistuksen merkityksen keskustan tunnelmaan ja siirtyi kokonaisuudessaan hoitamaan Valoviikkojen organisoinnin. Nykyisin Valoviikot kestävät lokakuusta maaliskuulle. Tampere Tunnetuksi ry jatkaa edelleen jouluisia tehtäviään, esimerkiksi joulun avaus paraateineen on yhdistyksen perinteinen tapahtuma.

Tallipiha syntyi 1800-luvulla

Tampereen Tallipiha on alkujaan Finlaysonin puuvillatehtaan patruunan Wilhelm von Nottbeckin palatsin yhteydessä ollut talouspiha. Kuninkaankatu 4:ssä sijaitseva piha näkyi patruunan palatsille, joten sen piti miellyttää silmää. Puisten rakennusten arkkitehtuurissa on kauniita leikkauskoristeluita, jotka olivat tyypillistä eurooppalaisessa rakentamisessa 1800-luvun puolivälistä lähtien.
Tallipiha kunnostettiin ympärivuotiseksi ostos- ja tapahtumapaikaksi 1990-luvulla. Jouluisin se on täynnä tunnelmaa!

Tampereen Joulutori on suosittu vierailukohde, josta löytää niin lahjoja kuin maistuvaa ruokaa ja juomaa. Kuva: Anna Pastak

Joulutorille vuodesta 2008

Tampereen Joulutori on pystytetty Keskustorille vuodesta 2008 lähtien. Torilla oli sitä aikaisemminkin satunnaisia joulutapahtumia. Varsinainen joulutoriperinne käynnistyi pormestari Timo.P.Niemisen aloitteesta ja vuoden alussa tehtyjen suunnitelmien jälkeen ensimmäinen Tampereen joulutori pidettiin jo samana vuonna 12.12.2008. Ensimmäisellä kerralla mökkejä oli 30. Suurimmillaan mökkejä on toistaiseksi ollut vuonna 2020, jolloin niitä oli 53. Tunnelmaa torille on aina haluttu tuoda niin valaistuksella kuin havuköynnöksilläkin.


Ostoryntäys kastanjakojulle!

Saksalaisten joulutoreilla paahdetaan kastanjoita. Kun Tampereen Joulutorille vuonna 2009 viikonloppuvieraaksi tullut saksalainen kastanjataituri Gabrielle Eckhard arvioi myyntimääriä, hän päätyi ottamaan mukaansa säkillisen verran myytävää. Kastanjat eivät riittäneet edes perjantaille! Joulutorin tuottaja Rami Lehtinen löysi Tampereen Stockmannilta 50 kiloa kastanjoita, joilla katettiin lauantai. Seuraava erä löydettiin Helsingin Stockmannilta kaupan sulkemisaikaan. Joulumieli oli ylimmillään, sillä kiltti myymälänhoitaja lähti omien töidensä jälkeen linja-autoasemalle ja ylipuhui kuskin kuljettamaan säkin Tampereelle. Kastanjakioski on nykyäänkin torin vakiokalustoa.

Lähteet:
Wilhelm von Nottbeck ja Finlayson, Kyllikki Helenius.
Finlaysonin Palatsi – helmi kansallismaisemassa, Jari Niemelä,
Ihania joulutarinoita – Tampereen Joulutorilta, Mikko Närhi ja Rami Lehtinen, TRAFF FINLAND OY, 2021
www.valoviikot.tampere.fi/historia